Presenningar är en viktig del av vårt utomhusliv. De används för att täcka bilar, båtar, möbler, husdjursburar och mycket mer. Men efter en tid kan presenningar slitas, blekas, eller bli smutsiga. Det är därför viktigt att rengöra dem ordentligt så att de kan hålla längre och fortsätta ge skydd mot elementen. I den här bloggen kommer vi att ta upp hur man rengör en presenning på ett korrekt sätt.

Läs tillverkarens instruktioner

Det är alltid viktigt att börja med tillverkarens instruktioner. Dessa kan normalt hittas på presenningens etikett eller på dess förpackning. Det finns olika typer av presenningar som har olika krav för rengöring och underhåll.

Börja med att skaka av lös smuts och löv

Innan du börjar rengöra presenningen, använd en mjuk borste eller en torr trasa för att avlägsna lös smuts och löv ifrån presenningen. För mycket smuts kan annars hindra rengöringsmedlet eller vattnet från att göra sitt jobb ordentligt.

Använd milda rengöringsmedel och en trädgårdsslang

Efter att ha avlägsnat den lös smutsen kan du börja tvätta presenningen med en mild tvål eller diskmedel och vatten. Använd en mjuk borste eller svamp om det behövs. Undvik starka kemikalier eller tvättmedel då dessa kan förstöra presenningens material. Skölj sedan av presenningen med en trädgårdsslang och låt presenningen torka helt.

Undvik höga temperaturer

Presenningar är tillverkade av syntetiska material och ska därför inte utsättas för höga temperaturer. Undvik att tvätta dem i ett varmt vatten, torka dem i en torktumlare eller använda en hög temperatur på ångstrykjärn. Detta kan förstöra presenningen.

En presenning kan skydda mot vind och regn under många år om den tas om hand på rätt sätt. Det bästa sättet att rengöra en presenning är att använda milda rengöringsmedel och en trädgårdsslag, undvika höga temperaturer och förvara den på ett torrt och rent ställe efter användning. Följ tillverkarens instruktioner för att undvika att skada presenningen. En lite extra engångsansträngning kan göra att din presenning kommer att hålla i många år framåt.