I dagens teknikfyllda värld kan det vara svårt att hålla reda på alla olika portar, kablar och kontakter som finns. Men om du vill hålla dig uppkopplad är det viktigt att förstå skillnaden mellan USB och USB-C kablar. Låt oss ta en titt på exakt vad som skiljer dessa två standarder från varandra.

USB-C vs. USB: Vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan USB och USB-C är storleken på deras respektive kontakter. Som namnet antyder står USB för Universal Serial Bus – en standardtyp av stickpropp för anslutning av datorer och andra elektroniska enheter som introducerades för första gången 1995. Den ursprungliga versionen av denna kontakt var rektangulär med två platta sidor och två rundade sidor; den mätte ungefär 2,54 cm x 1,27 cm. Den här versionen av kontakten utvecklades så småningom till det som vi nu känner till som ”Typ A” USB, som är ungefär 2 cm bred och 1 cm hög med något avsmalnande ändar på båda sidor av kontaktens huvud.

USB-C är en nyare version av samma teknik som utvecklades som en uppgradering av typ A USB-kontakterna 2014. Den är mycket mindre än sin föregångare och är bara 0,35 tum (0,88 cm) bred och 0,27 tum (0,68 cm) hög med avrundade kanter på båda sidor av kontakthuvudet. Till skillnad från typ A-kontakter som har olika stora stift på varje sida är båda sidorna på en typ C-kontakt dessutom exakt likadana, vilket gör det lättare att sätta in dem i kompatibla portar utan att behöva oroa sig för om de är uppochnedvända eller inte!

När det gäller funktionalitet kan båda typerna av pluggar överföra ström och data över korta avstånd, men Typ C-pluggar har några extra fördelar som snabbare laddningshastigheter och stöd för högre dataöverföringshastigheter upp till 10 Gbps per sekund jämfört med 5 Gbps per sekund för Typ A-pluggar . Dessutom kan vissa Typ C-portar också användas för videoutgång , vilket innebär att du inte behöver en extra kabel när du ansluter din bärbara dator till en extern bildskärm eller TV!

Om du förstår skillnaderna mellan USB och USB-C kan det hjälpa dig att se till att din enhet är korrekt ansluten så att du kan få ut det mesta av din teknik! Oavsett om du behöver mer ström eller snabbare dataöverföringshastigheter, kan du genom att veta vilken typ av port din enhet har se till att din enhet fungerar optimalt varje gång du ansluter den! Med dessa skillnader i åtanke borde alla teknikintresserade personer inte ha några problem med att ta reda på vilken port som bäst passar deras behov! Du hittar allt du behöver på Nördic.