Som företagare är det viktigt att anställa rätt person för jobbet. Detta är inte så lätt som många tror. När man anställer någon brukar man titta på personens färdigheter för att se om de stämmer överens med vad som krävs för tjänsten. Problemet med att bara titta på denna punkt är att det inte säger mycket om vilken typ av person de är. Du kan förvisso ta reda på en del information om personen under intervjun, men det är långt ifrån allt du behöver. Många arbetsgivare har idag börjat göra omfattande bakgrundskontroller som tar reda på allt från brottsregister, flyttmönster, ekonomi osv. Denna del kallas att göra en bakgrundskontroll av en person och minskar risken för att du anställer fel person. Här är 4 skäl till varför du bör göra en bakgrundskontroll på din nästa anställning:

Undvik att anställa någon som är kriminellt belastad

En av de viktigaste sakerna som en bakgrundskontroll avslöjar är om personen har ett brottsregister eller inte. Detta är viktigt eftersom du självklart inte vill anställa någon som har dömts för ett brott, särskilt om brottet är relaterat till det jobb som personen skulle utföra. Om du till exempel anställer en barnflicka vill du definitivt inte anställa någon som har en historia av kidnappning eller misshandel.

Se om de är ekonomiskt stabila

En annan viktig sak att ta reda på om din potentiella medarbetare är deras ekonomiska situation. Det finns några olika sätt på vilka detta kan vara relevant. För det första, om de ständigt byter jobb eller flyttar runt, kan det vara en indikation på att de inte är bra på pengar och kanske är mer benägna att stjäla från dig. Om de dessutom har stora skulder kan de vara mer frestade att ta emot mutor eller delta i andra olagliga aktiviteter för att tjäna lite extra pengar.

Fastställ om de har rätt kompetens

Naturligtvis vill du också försäkra dig om att den person du anställer faktiskt har de färdigheter som de påstår sig ha. Ett sätt att göra detta är att helt enkelt googla deras namn och se om det dyker upp något som tyder på att de kanske inte är så kvalificerade som de säger att de är. Ett annat sätt är att kontakta deras tidigare arbetsgivare och fråga om deras prestationer.

Se till att de inte ger ditt företag ett dåligt rykte

Sist men inte minst vill du skydda ditt företags rykte genom att se till att den person du anställer inte ger ditt företag dåligt rykte. Detta innebär att du måste undvika personer som tidigare har varit inblandade i olaglig eller oetisk verksamhet, liksom personer som offentligt har kritiserat andra företag i din bransch.

Att göra en bakgrundsanalys på din nästa anställning är definitivt något du bör överväga om du vill minska risken för att göra en dålig anställning. Även om det tar lite tid och ansträngning är det definitivt värt det för att undvika negativa konsekvenser längre fram!