Eteriska oljor och doftoljor är två populära alternativ för att få ditt hem att lukta gott, men vilken är bäst? För att fatta ett välgrundat beslut hjälper det att förstå skillnaderna mellan dessa två typer av oljor. Vad exakt är eteriska oljor och doftoljor? Hur fungerar de? Och, viktigast av allt, vilken är rätt för dig? Låt oss ta en titt på vad varje typ av olja har att erbjuda.

Essentiella oljor

Eteriska oljor är naturliga växtextrakt som innehåller aromatiska föreningar. De utvinns ur växter med hjälp av ångdestillation eller kallpressning. Vanliga källor till eteriska oljor är blommor (t.ex. lavendel), örter (t.ex. pepparmynta), träd (t.ex. eukalyptus), frukter (t.ex. citron) och rötter (t.ex. ingefära). Eteriska oljor har ett brett spektrum av terapeutiska egenskaper, bland annat antibakteriella, antiinflammatoriska, antiseptiska, antivirala och svampdödande effekter. Eteriska oljor kan också bidra till att höja ditt humör och lindra stress.

Doftoljor

Doftoljor är syntetiska dofter som skapas med hjälp av konstgjorda kemikalier. De erbjuder ett brett utbud av dofter – från blommor till fruktiga dofter – och kostar vanligtvis mindre än eteriska oljor. Även om doftoljor kanske inte har samma terapeutiska fördelar som eteriska oljor kan de ändå användas för att fräscha upp ett rum eller ge en behaglig doft till ditt hem. Vissa människor tycker dock att doftoljor är för starka eller överväldigande i jämförelse med eteriska oljor.

När det kommer till kritan finns det inget slutgiltigt svar när man väljer mellan eteriska oljor och doftoljor – det beror verkligen på dina personliga preferenser och önskat resultat. Om du letar efter mer än bara en behaglig doft i ditt hem – till exempel aromaterapeutiska fördelar eller naturliga desinficerande egenskaper – kan eteriska oljor vara det bästa alternativet för dig. Om du däremot hellre vill spara pengar och ändå få en god doft i hemmet kan doftolja vara ditt bästa alternativ! Hur som helst kommer båda alternativen tillsammans med en aroma diffuser i Sverige att se till att ditt hem luktar gott!