Miljontals människor runt om i världen vilar i hängmattor. En hängmatta är en tygsele som används för sömn och vila. Hängmatta består vanligtvis av en panel av fibröst material (tillräckligt stort för att stödja kroppen) upphängt mellan två punkter med ett rep. Hängmatta sträcks vanligtvis mellan två träd eller två insatser.

Det var Columbus som tog hängmattan till Europa. Han upptäckte hängmattan som Bahamas använde för eftermiddagens tupplur. Konstigt nog samlade Columbus smycken hängmattor och förde dem tillbaka till Europa. Hängmatta visade sig snabbt vara populär bland brittiska och franska seglare, praktiskt, bekvämt och utrymmesbesparande till sjöss. I stället för att använda traditionella latinamerikanska material tillverkas blå hängmattor ofta av långa dukar.

Det första materialet som användes för att tillverka hängmattan var hängmattans bark. Sisalträdet (liknande aloe vera) ersattes sedan med hängmatta. Sisalväxten har visat sig vara mer motståndskraftig och riklig. Man har också funnit att bladen kan rakas för att mjuka fibrerna och göra hängmattan bekvämare. Genom historien har många material använts i hängmattor. Moderna bomullshängmattor håller bara cirka 60 år.

På senare tid har hängmattan utvecklats och finns inte bara som hängmatta, utan nuförtiden kan man även finna hängstolar eller hängfåtöljer. En fördel med hängmattan är att den kan användas inomhus som utomhus, det gör hängmattan till det perfekta tillbehöret att ha hemma till sommaren.