Att bada bastu är en tidlös tradition som erbjuder avkoppling, rening och en känsla av välbefinnande. Även om det inte finns några strikta regler för hur man ska bada bastu, finns det några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din bastuupplevelse. Här är en guide som kan vara till hjälp när du ska njuta av bastubadet.

  1. Duscha innan du går in i bastun: Om du använder en offentlig bastu, är det viktigt att duscha ordentligt innan du kliver in i bastun. Detta hjälper till att hålla bastun ren och hygienisk för alla besökare.
  2. Använd rätt temperatur: Om din bastu har ett stenmagasin, se till att det är ordentligt upphettat. Det behöver inte vara extremt varmt om stenarna är heta och har bra värmeledningsförmåga. Anpassa temperaturen efter din egen komfortnivå.
  3. Acklimatisera dig: När du kliver in i bastun är det viktigt att gradvis vänja sig vid värmen. Sitt ner och ta det lugnt för att låta kroppen svettas och anpassa sig till den högre temperaturen.
  4. Prova badkastning: Badkastning är en traditionell basturitual där man kastar vatten på de upphettade stenarna för att öka fuktigheten och värmen i bastun. Om du har gäster kan du be dem om hjälp med badkastningen för att reglera upplevd värme. Detta är särskilt viktigt om de är oerfarna bastubadare.
  5. Öka gradvis värmen: Om du vill ha en varmare upplevelse kan du öka värmen genom att hälla mer vatten på stenarna. När du känner dig redo och längtar efter en svalkande kontrast kan du antingen ta ett dopp i havet eller ta en kall dusch.
  6. Snabb nedkylning: När du kyler ner dig snabbt hjälper det till att behålla värmen i kroppen och du kan stanna utomhus längre utan att börja frysa. Ta en snabb dusch eller njut av att vara utomhus en stund för att få en uppfriskande känsla.
  7. Avslappning och återhämtning: Efter att du har kyld ner dig kan du sitta på din bastubänk och koppla av. Många väljer att njuta av en öl eller ett uppfriskande glas vatten under denna tid. Ta några lugna andetag och njut av den avslappnande atmosfären i bastun.
  8. Upprepa processen: När du börjar känna dig kall igen är det dags att gå tillbaka in i bastun och upprepa processen. Många väljer att bada bastu tre gånger för att verkligen få ut det bästa av bastubadet.

Fördelar för hälsan

För personer med reumatism och fibromyalgi kan kombinationen av varma bad och kyla ge en lindrande effekt på symtomen. Det är en av anledningarna till att vinterbadning är så populärt i Finland.

Att bada bastu är en personlig upplevelse och det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på. Anpassa din bastubadning efter dina egna preferenser och njut av avkopplingen och välbefinnandet som det ger. Kom ihåg att alltid respektera bastuns regler och vara hänsynsfull mot andra som delar bastun med dig. Ha en underbar bastustund!