Perfekt! Då finns vi här för att hjälpa dig välja rätt båt till rätt ändamål! Nedan hittar du information om olika typer av båtar för att du ska kunna hitta rätt båt för dig, och det du vill göra med den!

Roddbåt

En roddbåt är en mindre båt som är bra till för mindre enkla färder över havet. Den är enkel, lätt och smidig utrustad med två ådror som du själv måste använda för att kunna paddla dig fram i vattnet. Perfekt gjorda för mindre familjer på två-tre personer. I och med att den är mindre så tål den inte så intensiva hav och borde därför hållas på lugnare vatten och inte allt för djupt. Perfekt båt om man vill ut på mindre hav eller insjöar och fiska lite, eller om man vill ut en bit på vattnet i skärgården för att slappna av och kanske läsa en bok istället! Roddbåten kan även utrustas med en mindre motor för att förenkla färden över vattnet, dessa är oftast handstyrda genom en stav på motorn istället för en ratt.

Motorbåt

En motorbåt är större och mer kraftfull än roddbåten. Utrustad med en större motor som ger mer kraft. Detta gör den snabbare och enklare att styra, då dessa oftast har en ratt till motorn istället för staven som mindre motorer till roddbåtar har. Motorbåten kommer i en rad olika former och storlekar beroende på ändamål. Det finns de som är gjorda för vanliga färder för exempelvis familjer, eller de som är gjorda för racing. Dessa är oftast mindre, tåliga och utrustade med en extremt kraftig motor som gör den snabb och smidig, samtidigt som den klarar av lite tuffare vatten. De modeller som är gjorda mer för familjer eller fiske, har också oftast en något kraftigare motor, detta då båten oftast är större med utrymmer upp till sju personer. Dessa kommer oftast med kapell också som gör det enkelt att skydda insidan av båten mot exempelvis regn eller annat skräp. Dessa kan även vara utrustade med en badstege som gör att man enkelt kan ta sig in och ut ur båten från vattnet om man vill bada!

Segelbåt

En segelbåt är en större båt utrustat med segel som styr båten. Detta genom att det blåser i seglet som tar båten fram i vattnet och gör så att man kan styra båten till styrbord och babord, eller höger och vänster. Dessa kan även komma utrustade med en hjälpmotor. Här finns det också olika typer av modeller som kölbåt, som består av en ballast som används för att sänka segelbåtens tyngdpunkt. Katarman som är uppdelad i två skrov som även kan vara utrustade med en motor, katarmanen är oftast, men inte alltid snabbare och mer stabil. Trimaran som är en segelbåt gjord för mer extrem segling på havet. Byggd med ett huvudskrov med två parallella mindre skrov, dessa kan komma upp till runt 40 knop, eller 74 km/h.

Fartyg

Ett fartyg är gjort för olika ändamål. Till exempel passagerarfartyg, som används för att antingen transportera ett stort antal människor från en punkt till en annan, till exempel Gotlandsfärjan. Eller så är fartyg gjorda för att kunna transportera gods av olika typer, detta gods kan bestå av allt möjligt. Som bilar, byggmaterial, containrar med olika gods. Sen finns det även fartyg som är gjorda för militären som är utrustade med vapen, möjligtvis en hangar för stridsflygplan samt rum och liknande för soldater att bo i, detta då de kan befinna sig på havet under längre tider. Dessa är utrustade även med extremt stora motorer som drivs av stora propellrar som tar båten framåt. Beroende på användning så kan det även finnas pool, boende, parkering för bilar, ja, allt man kan tänka sig nästan!