Formgjutning är kanske den vanligaste metoden för att producera och forma en del i polyuretan. Polyuretan är ett mycket flexibelt och hållbart material som är ett utmärkt substitut för tillämpningar där gummi traditionellt har använts. I huvudsak handlar det om att variera materialets elasticitet från mjukt till hårt genom olika blandningar och härdning under tillverkningen.

Typiska delar som vi gjuter eller belägger med polyuretan är rullar, dämpare, hjul, rullar, bussningar, tätningar, sprutmunstycken, lyftverktyg, skydd och andra typer av förpacknings- och transportkomponenter. I alla dessa fall är syftet att framställa en färdig produkt med specifika fysiska egenskaper som inte kan uppnås med alternativa material som gummi eller plast. Den största fördelen med polyuretan jämfört med dessa andra material är dess mångsidighet. Genom att variera hårdheten hos de ingående delarna under tillverkningen är det möjligt att skräddarsy slutproduktens fysiska egenskaper så att de passar för den aktuella tillämpningen.

Polyuretaner är också mycket motståndskraftiga mot slitage och har utmärkt kemisk beständighet, vilket gör dem idealiska för användning i fientliga miljöer. Ett annat plus är att de kan återvinnas, vilket gör dem miljövänliga. En nackdel är dock att de kan vara svåra att arbeta med och kräver specialutrustning och expertis.

Sammanfattning

På det hela taget är polyuretangjutning eller stansning ett mycket mångsidigt sätt att tillverka delar för en mängd olika tillämpningar. Den största fördelen med polyuretan jämfört med andra material är dess mångsidighet. Genom att variera hårdheten hos de ingående delarna under tillverkningen är det möjligt att skräddarsy slutproduktens fysiska egenskaper för att passa tillämpningen. Om du behöver mer information om denna process, tveka inte att kontakta vårt expertteam som gärna hjälper dig vidare.