Övervakningskameror är en viktig del av alla säkerhetssystem. Fördelarna med övervakningskameror är många. De bidrar till att avskräcka från brott, och de kan också ge värdefulla bevis om ett brott inträffar.

Men när det finns så många olika typer av övervakningskameror på marknaden, hur vet du då vilken som är rätt för dina behov?

Övervakningskamera utomhus alternativt övervakningskamera inomhus?

En av de första sakerna du måste tänka på när du väljer en övervakningskamera är om du behöver en inomhus- eller utomhusmodell av din övervakningskamera.

Inomhuskameror är utformade för att användas inne i byggnader, och de har vanligtvis en mer kompakt design än utomhuskameror. Utomhuskameror är å andra sidan utformade för att tåla väder och vind och har vanligtvis en mer robust konstruktion.

Om du behöver en övervakningskamera för både inomhus- och utomhusbruk finns det även modeller som kan användas i båda miljöerna. Dessa kameror har vanligtvis ett väderbeständigt hölje som skyddar dem från väder och vind.

Analoga kameror eller IP-kameror

Ett annat viktigt övervägande när du väljer övervakningskameror utomhus, det är om du vill ha en trådlös övervakningskamera (Wifi), eller en digitalt och trådbunden IP-kamera eller rent av analoga kameror.

Trådlösa kameror är mycket lättare att installera än trådbundna kameror, eftersom de inte kräver att du drar fram datakablage. De kräver dock strömförsörjning, som kan ske på olika sätt. Du bör dock tänka på att använda ett system som har en batteribackup.

Lagring och hantering av inspelat material

Det är viktigt att du ser till att införskaffa dig rätt information om hur du får hantera ditt kameraövervakningssystem. Framförallt när det gäller vad du bevakar och hur du hanterar inspelat material.

Det kan dock finnas skillnader på om det är en ren inspektionskamera. Eller en tillämpad inspektionskamera för processövervakning. Du bör därför kontrollera även detta med myndigheten.

När du planerar tillsammans med din leverantör. Se till att samtidigt ta fram rätt underlag för din ansökan till gällande myndighet. Samt invänta ett godkännande innan montering.

Olika typer av lagring av bildmaterial som du behöver ta ställning till

När det gäller lagring av dina bilder har du två alternativ: molnlagring eller lokal lagring. Du bör även i detta fall se till så att du införskaffar ett system som är godkänt av myndigheterna.

Molnlagring är bekvämare än lokal lagring, eftersom du kan komma åt ditt material var som helst med internetuppkoppling. Det kräver dock oftast en månatlig prenumerationsavgift.

Lokal eller molnbaserat lagring

Lokal lagring är billigare än molnlagring, men kräver att du har en särskild lagringsenhet, t.ex. en DVR eller NVR. Dessutom är lokal lagring endast tillgänglig från samma plats som lagringsenheten. Om du vill se dina bilder från en annan plats måste du fysiskt transportera lagringsenheten med dig,

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer en övervakningskamera. Men genom att ta dig tid att ta reda på vilka dina specifika behov är. Då kan du vara säker på att välja ett kameraövervakningssystem som fungerar för dina behov och syften.