Du kanske har hört talas om vattenskärning, men kanske är du inte riktigt säker på vad det är eller vad det används till. I det här blogginlägget ger vi dig en kort översikt över vattenskärning samt några av dess mest populära tillämpningar. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vad är vattenskärning?

Vattenjetskärning är en metod som används för att skära olika material genom att forma dem med en vattenstråle som har ett tryck på cirka 4000 bar. Denna stråle kan vara gjord av rent vatten som kan användas för att skära mjuka material som gummi, plast, bilinteriörer eller livsmedel. Denna typ av skärning kallas renvattenskärning.

Jetens skärkraft kan ökas genom att man blandar vattnet med slipmaterial som sand. Detta ger strålen en slipande effekt och kallas slipvattenskärning. Abrasiv vattenskärning kan användas för att skära material som rostfritt stål, titan, keramik, kompositer och granit.

Användningsområden för vattenstråleskärning

Vattenstråleskärning har många tillämpningar och passar alla som behöver figurskurna delar till maskiner, Legobitar, skyltar med mera i olika material och mängder. Vattenskjutna delar behöver vanligtvis ingen efterbehandling eftersom de redan har skurits till perfektion!

Här är några exempel på företag eller branscher som kan dra nytta av vattenskärningstjänster

  • Biltillverkning
  • Livsmedelsförädling
  • Flygindustrin
  • Byggnadsindustrin
  • Tillverkning av konsumentvaror

Som du kan se är vattenstråleskärning ett mångsidigt verktyg med många olika användningsområden. Om du tror att ditt företag skulle kunna dra nytta av vattenjet-tjänster, kontakta en lokal leverantör idag för att komma igång!