Elon Musk, en entreprenör från USA som skapat bilen Tesla. En fullt eldriven bil med prestanda på toppnivå, och även ägare av företaget Spacex. Har nu fått idén om att få människor åka till Mars och bosätta sig där.

Spacex

Spacex är ett företag som grundades år 2002, och är det första privata rymdföretaget som kom fram till omloppsbana med en raket driven av flytande bränsle. Företaget grundades av Elon Musk som har en vision att kunna återanvända raketer för att kunna åka fram och tillbaks mellan Mars och jorden för att tillåta människan bosätta Mars. Den 22 december lyckades de för första gången landa en raket som sköts upp i rymden vertikalt på jorden. Detta, genom historien, är den första raketen som lyckats med att flyga i hög grad ut i rymden, distribuera material till en rymdstation för att sedan åka tillbaks och landa på jorden.

Varför Mars?

Mars är en planet som är ungefär 225 308 160 km bort från jorden. Denna planet är den enda planet som liknar jorden och ligger ungefär hälften så långt bort från solen som jorden. Därför har den passande solljus som efterliknar jorden, en dagslängd på 24 timmar och 37 minuter och är endast något kallare än jorden, men enligt Musk och Spacex går det att värma upp för att göra Mars mer behaglig för människan. Med primärt koldioxid, blandat med kväve och argon med några andra element som krävs av levande organismer. Detta betyder att man odla växter på Mars genom att komprimera atmosfären. Inte nog med det är gravitationen på är runt 38% mindre, vilket betyder att man kan enklare lyfta tyngre objekt från ett ställe till ett annat.